Huvudsida

Från lundanamn
Välkommen till Lunds namnwiki! Materialet uppdateras fortlöpande och byggs på!
Lunds gator, kvarter och platser
Inledning
Områdesindelning
Ordförklaringar
Läsanvisningar
Kartor
Källor
Skylt som finns vid Sandbyvägen

Sök i sökrutan efter det namn som efterfrågas. Alternativt kan du gå in till höger under områdesindelning och klicka dig vidare till den kommundel du vill läsa om, och vidare där till kvarter, gator och parker. Hur man gör med namnbeslut och tjänsteskrivelser redovisas under rubriken Tjänsteskrivelser och protokollsutdrag namnbeslut nedan. Gamla kartor har skannats in och finns i denna wiki om du vill leta på kartor.


Om namnwikin

Sedan Bengt Pamps bok Från Gödelöv till Östen Undéns gata [1] kom ut 1998, har det tillkommit så pass många namn att vi inom referensgruppen för namnärenden funderade på att antingen göra en komplettering alternativt ge ut en ny utgåva av en uppdaterad bok om ortnamnen i Lund. Då den nya tekniken möjliggör rikare möjligheter till presentation och sökning kom idén att göra den nya utgåvan som en Wiki. Arbetet med denna kommer att pågå kontinuerligt och därför bli ett levande dokument, användbart för såväl tjänstemän, forskare och allmänhet.


Till att börja med lägger vi in alla existerande namn på kvarter, gator, parker, platser och namnsatta hus. Därefter kommer beslut som härrör till dessa att läggas in och länkas samman med namnen. Under uppbyggnadsskedet kommer stora delar av materialet därför att variera i sin omfattning och kvalitet. Vi ber om förståelse för detta.

Ortnamn

Ortnamn är en viktig del av vårt språk. Vi använder dagligen olika namn på platser, byggnader eller objekt i vår omgivning för att identifiera och lokalisera oss på ett smidigt sätt. Ortnamnen speglar samtidigt det kulturlandskap som de uppstått och utnyttjats i. Människor har genom olika tider angivit platser utifrån olika kriterier, såsom verksamhet, utseende, ägande eller annat. Ortnamnen är därmed en sorts språkliga fornlämningar som bär med sig meddelanden från människor i det förflutna. Det är därför naturligt att kulturmiljölagen[2], som är skapad för att skydda fornlämningar, konst- och kulturföremål, även hanterar skydd för ortnamnen. Läs mer på ordförklaringar.

Lantmäteriet är nationell ortnamnsmyndighet och ska verka för ett ändamålsenligt och vårdat ortnamnsskick [3].

Institutet för språk och folkminnen (Isof) vårdar det officiella ortnamnsskicket i hela Sverige, inte bara de svenska namnen, utan också de samiska, de meänkieliska och de finska. Isof har inga beslutsbefogenheter, men är remissinstans till regeringen, Lantmäteriet och Svenska kyrkan i frågor som rör officiellt ortnamnsbruk. Isof ger även råd och rekommendationer i frågor som rör kommunalt namnbruk[4]

Lund

Lund är över tusen år gammalt. Hur namnet uppstått finns berättat under fliken Lund. Här finns också gamla gatunamn för staden redovisade samt en del äldre kartmaterial.

Uppdraget

Arbetet med att sätta namn regleras i Namn- och adressnummerstadga för Lunds kommun, Antagen av kommunfullmäktige 2008-08-28 § 153.

Namnförslag

Namnsättning sker främst utifrån god ortnamnssed och hävd men ibland vill man skapa nya namn. Politiken bestämmer inriktning när man önskar ha en nyskapande namnsättning. För att få inspel från medborgarna skapas ibland så kallade namnutmaningar, ett sätt att inhämta förslag. Exempelvis har namnet Västerbro skapats utifrån en namnutmaning.

Namnförslag kan lämnas in till kommunen via brev, e-post och Lundaförslag. Förslag kan även lämnas in på en förslagsinlämningssida på Lunds hemsida. Just nu är den sidan riktad mot förslag till namn på Västerbro.

Stadsbyggnadskontoret samlar namnförslag för användning i framtida namnsättningar.

Referensgruppen för namnärenden

Kommunen beslutar namnen i Byggnadsnämnden. Föredragande är stadsingenjören som i sin tur ser till att bereda namnärendena till nämnden. Till sin hjälp har hen Referensgruppen för namnärenden.

Byggnadsnämnden beslutar

Oavsett vilken väg ett namnförslag kommer så bereds ärendet av tjänstepersoner på Stadsbyggnadskontoret och en tjänsteskrivelse skapas som går till Byggnadsnämnden för beslut.

Tjänsteskrivelser och protokollsutdrag namnbeslut

När man söker ett namn på denna wiki så hittar man en artikel om namnet. Om man vill se tjänsteskrivelsen eller protokollsutdraget till namnet så ska man titta i kategorier nere till vänster på datorn eller längst ned om man tittar i telefonen.

Diarienummer används för identifikation. Ärendet omnämns NB (Namnberedningen) följt av ett årtal och ett löpnummer. Exempel - NB 2003/09. Tjänsteskrivelsen/protokollsutdraget omnämns med BN (Byggnadsnnämnden) och årtal och nummer. Exempel - BN 2017/0210.

När man pekar på länken får man dels upp beslutshandlingen som PDF och de namn som omfattas av beslutet som egna länkar.

Att titta efter tjänsteskrivelsen gör man för att se när ett beslut togs och vilka namn som omfattades av samma beslut. Man kan även finna text i tjänsteskrivelsen som beskriver ärendets gång.

Alla beslut är inte ännu inskannade. Det saknas således fortfarande handlingar. Materialet är under bearbetning.

Referenser